Piernikowe ciastka w kształcie ludzików Składniki: - 225g masła - 225g brązowego cukru - 1 jajko - 2 łyżki gęstego soku malinowego lub syropu klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - ok. 400g mąki + mąka do podsypywania - 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier - cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania - foremka do wycinania pierników - Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia i ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Można przygotować je wcześniej i schować do pudełka- na święta będą idealne :) - Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm.