Przepis
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
20 dag masła
½ szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Składniki na ciasto marcepanowe:
200 g masy marcepanowej
50 g miękkiego masła
2 jajka
4 łyżki mąki
Dodatkowo:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250 g konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Przygotowanie:
Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 25 x 25cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, całość z papierem przełożyć do formy.Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.
Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.
Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Konfiturę przetrzeć przez sito, posmarować nią przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.
Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto.Ozdobić wg uznania.
Smacznego :)
Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/marcepanowy-mazurek-z-kajmakiem-i-konfitura---idealny