Przepis
Składniki (blaszka 24x40 cm):
CIASTO:
10 białek
125 g margaryny roztopionej i ostudzonej
szklanka cukru
szklanka suchego maku
szklanka mąki
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
8 łyżek wiórków kokosowych
250 g margaryny
DODATKOWO:
polewa czekoladowa (użyłam gotowych z białej i mlecznej czekolady, ale można zrobić domową kakaową i posypać wiórkami kokosowymi)
CIASTO. Białka ubić na sztywną pianę ze szczytpą soli. Utrzeć z cukrem stopniowo go dodając. Wsypać mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Przestudzoną margarynę wlewać stopniowo stale mieszając. Przelać do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
MASA. Mleko wlać do garnka i odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier i wiórki. W pół szklanki mleka wymieszać obie mąki i budyń. Ugotować budyń- do gotującego mleka wlać mleko z mąkami i budyniem ciągle mieszając. Kiedy zrobi się gęsty, odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z margaryną.
Wystygnięte ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować spodnią część masą, przykryć wierzchnią częścią. Udekorować polewą.
SMACZNEGO!