Składniki
Na spód:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
400 g masy kajmakowej
150 g suszonych moreli
50 g płatków migdałowych
Przepis
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i posiekane, zimne masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około 30 minut. Gotowym kruchym ciastem wykładamy dno formy do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200’C. Kiedy spód będzie rumiany, wyciągamy ciasto. Na ciepły spód wykładamy masę kajmakową, posypujemy cząstkami moreli i płatkami migdałów. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 5-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek dowolnie dekorujemy.