Mazurek kajmakowy z morelami

Małgorzata
Wielkanoc
22.03.2016 9:30
Mazurek kajmakowy z morelami

Składniki

Na spód:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 żółtko

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2-3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

400 g masy kajmakowej

150 g suszonych moreli

50 g płatków migdałowych

Przepis

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy i posiekane, zimne masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około 30 minut. Gotowym kruchym ciastem wykładamy dno formy do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200’C. Kiedy spód będzie rumiany, wyciągamy ciasto. Na ciepły spód wykładamy masę kajmakową, posypujemy cząstkami moreli i płatkami migdałów. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 5-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek dowolnie dekorujemy.