Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sól
Lukier
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- sok z połowy cytryny
Przepis
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masła dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki i mieszamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby składniki się połączyły. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 30 minut.
Lukier
- Składniki lukru łączymy ze sobą i ucieramy do momentu, aż powstanie jednolity, gładki lukier. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Przy pomocy szklanki wykrawamy księżyce, dowolnie dekorujemy.
Notes
- - lukier zastąpiłam polewą czekoladową