Tureckie księżyce

Małgorzata
Ciasta
04.12.2016 12:56
Tureckie księżyce

Składniki

  1. 200 g mąki pszennej
  2. 4 jajka
  3. 150 g cukru
  4. 150 g masła
  5. 2 łyżki kakao
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody
  8. sól
Lukier
  1. 250 g cukru pudru
  2. 2 łyżki mleka
  3. sok z połowy cytryny

Przepis

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masła dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki i mieszamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby składniki się połączyły. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 30 minut.
Lukier
  1. Składniki lukru łączymy ze sobą i ucieramy do momentu, aż powstanie jednolity, gładki lukier. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Przy pomocy szklanki wykrawamy księżyce, dowolnie dekorujemy.
Notes
  1. - lukier zastąpiłam polewą czekoladową