Mazurek z masą marcepanową

Karolina
Desery
01.05.2017 8:29
Mazurek z masą marcepanową
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Ciasto:

  • 160 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa migdałowa:

  • 200 g migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 75 g kremówki 30%
  • sok z cytryny do smaku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Masa z orzechów:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g kremówki 30%

Polewa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g kremówki 30%
  • 2 łyżeczki oleju

Przepis

  1. Masło utrzyj z cukrem, kolejno dodawaj jajka i przesianą mąkę z proszkiem. Zmiksuj na gładko. Spód tortownicy wyłóż papierem i nałóż ciasto. Piecz 15 minut w 160 st. C. wystudź.
  2. Masa migdałowa: Migdały sparz, obierz i zmiel. Utrzyj z resztą składników. Masa z orzechów: Orzechy zrumień na suchej patelni, ostudź, zmiel. Utrzyj z resztą składników.
  3. Polewa: Posiekaną czekoladę i ekstrakt włóż do miski. Śmietanę podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania, i zalej nią czekoladę. Odstaw na 2 minuty, dodaj olej i wymieszaj.
  4. Na spodzie rozsmaruj masy, odstaw do lekkiego stwardnienia. Oblej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.