- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Ciasto:
- 160 g masła
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa migdałowa:
- 200 g migdałów
- 200 g cukru pudru
- 75 g kremówki 30%
- sok z cytryny do smaku
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Masa z orzechów:
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g cukru pudru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g kremówki 30%
Polewa czekoladowa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g kremówki 30%
- 2 łyżeczki oleju
Przepis
- Masło utrzyj z cukrem, kolejno dodawaj jajka i przesianą mąkę z proszkiem. Zmiksuj na gładko. Spód tortownicy wyłóż papierem i nałóż ciasto. Piecz 15 minut w 160 st. C. wystudź.
- Masa migdałowa: Migdały sparz, obierz i zmiel. Utrzyj z resztą składników. Masa z orzechów: Orzechy zrumień na suchej patelni, ostudź, zmiel. Utrzyj z resztą składników.
- Polewa: Posiekaną czekoladę i ekstrakt włóż do miski. Śmietanę podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania, i zalej nią czekoladę. Odstaw na 2 minuty, dodaj olej i wymieszaj.
- Na spodzie rozsmaruj masy, odstaw do lekkiego stwardnienia. Oblej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.