Malinowy mazurek

Karolina
Ciasta
10.03.2016 12:05
Malinowy mazurek

Składniki

Ciasto:

10 dag mąki

5 dag zmielonych migdałów

8 dag masła

5 dag cukru pudru

jajko

2 przetarte żółtka

Obrzeże:

7 dag masła

łyżka cukru pudru

cukier waniliowy

żółtko

10 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

Wierzch:

pół torebki galaretki malinowej

150 ml gorącej wody

1,5 szklanki mrożonych malin

Przepis

Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.

Rozwałkuj na 5-7 mm, wyłóż nim spód blachy.

Upiecz na rumiano w 200°C, wystudź.

Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z żółtkiem.

Zmiksuj z przesianą mąką.

Masę przełóż do szprycki.

Na obrzeżach podpieczonego ciasta wyciśnij różyczki.

Całość piecz około 10 minut w 180°C, przestudź.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.

Maliny przetrzyj, połącz z galaretką.

Tężejącą masę wylej na wierzch mazurka, zastudź.