Składniki
Ciasto:
10 dag mąki
5 dag zmielonych migdałów
8 dag masła
5 dag cukru pudru
jajko
2 przetarte żółtka
Obrzeże:
7 dag masła
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
żółtko
10 dag mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
pół torebki galaretki malinowej
150 ml gorącej wody
1,5 szklanki mrożonych malin
Przepis
Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
Rozwałkuj na 5-7 mm, wyłóż nim spód blachy.
Upiecz na rumiano w 200°C, wystudź.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z żółtkiem.
Zmiksuj z przesianą mąką.
Masę przełóż do szprycki.
Na obrzeżach podpieczonego ciasta wyciśnij różyczki.
Całość piecz około 10 minut w 180°C, przestudź.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
Maliny przetrzyj, połącz z galaretką.
Tężejącą masę wylej na wierzch mazurka, zastudź.