Przepis
Słodko - ostre nóżki kurczaka
Miękkie i soczyste pałki kurczaka, przygotowane w bardzo aromatycznej miodowo - musztardowej marynacie.
Marynatę i mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na całą noc wstawić do lodówki, aby smaki dokładnie przegryzły się.
Następnego dnia wystarczy nóżki kurczaka wstawić tylko do piekarnika, upiec na złocisto i podawać z ziemniaczanym purée oraz ulubioną surówką.
Składniki:
na 10 sztuk
10 nóżek kurczaka
5 łyżek miodu
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki białego octu balsamicznego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
Nóżki kurczaka dokładnie myję i osuszam.
Do miseczki dodaję miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Mieszam całość do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Nóżki kurczaka nacinam delikatnie w 2-3 miejscach, układam w naczyniu do zapiekania i wcieram w nie marynatę, robię to dokładnie z każdej strony.
Mięso pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
W między czasie obracam nóżki, aby zamarynowały się równomiernie.
Zamarynowane mięso wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekę przez ok. 45 minut, do momentu, aż skórka będzie złocista.
Podczas pieczenia obracam nóżki co 15 minut i polewam sosem z dna naczynia.
Upieczone nóżki serwuję z ziemniaczanym purée, pozostałym sosem oraz ulubionymi dodatkami.