Słodko-ostre udka z kurczaka

Ewelina
Obiad
05.09.2014 21:09
Słodko-ostre udka z kurczaka

Przepis

Słodko - ostre nóżki kurczaka

Miękkie i soczyste pałki kurczaka, przygotowane w bardzo aromatycznej miodowo - musztardowej marynacie.

Marynatę i mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na całą noc wstawić do lodówki, aby smaki dokładnie przegryzły się.

Następnego dnia wystarczy nóżki kurczaka wstawić tylko do piekarnika, upiec na złocisto i podawać z ziemniaczanym purée oraz ulubioną surówką.

Składniki:

na 10 sztuk

10 nóżek kurczaka

5 łyżek miodu

3 łyżki musztardy Dijon

2 łyżeczki białego octu balsamicznego

3 łyżeczki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

Nóżki kurczaka dokładnie myję i osuszam.

Do miseczki dodaję miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Mieszam całość do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Nóżki kurczaka nacinam delikatnie w 2-3 miejscach, układam w naczyniu do zapiekania i wcieram w nie marynatę, robię to dokładnie z każdej strony.

Mięso pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, a najlepiej na całą noc.

W między czasie obracam nóżki, aby zamarynowały się równomiernie.

Zamarynowane mięso wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekę przez ok. 45 minut, do momentu, aż skórka będzie złocista.

Podczas pieczenia obracam nóżki co 15 minut i polewam sosem z dna naczynia.

Upieczone nóżki serwuję z ziemniaczanym purée, pozostałym sosem oraz ulubionymi dodatkami.