Składniki
Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!
Przepis
Składniki
- 450 g filetów z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek sosu sojowego
Sos słodko-kwaśny
- 250 g świeżego ananasa *
- 2 czerwone papryki
- 1 duża marchewka
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
- 8 łyżek octu ryżowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju **
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Dodatkowo
- 200 g ryżu basmati
- szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
- Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
- Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Odnośniki
- * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa** użyłam oleju rzepakowego
Uwagi dodatkowe
- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy