Kurczak słodko-kwaśny

Małgorzata
Obiad
30.03.2020 22:30
Kurczak słodko-kwaśny

Składniki

Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!

Przepis

Składniki

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek sosu sojowego

Sos słodko-kwaśny

  • 250 g świeżego ananasa *
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju **
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • sól

Dodatkowo

  • 200 g ryżu basmati
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
  • Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
  • Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Odnośniki

  • * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa** użyłam oleju rzepakowego

Uwagi dodatkowe

- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy