Przepis
Słodko ostre mięsko z ziarenkami sezamu i chrupiącą skórką. Zamiast ostrej papryki w proszku można dodać posiekaną świeżą papryczkę chili. Ja raczej nie przepadam za ostrościami, ale to kwestia gustu.
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi dla córki
sól
MARYNATA:
4 łyżki sezamu
3 łyżki płynnego miodu lipowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
WYKONANIE:
Kurczaka opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo zamykanym pojemniku.
W miseczce roztrzepałam wszystkie składniki marynaty, zalałam mięso pilnując, żeby każdy kawałek był dobrze nią otoczony.
Pojemnik zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.
Piekłam 40 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20 minut.