Kurczak pieczony w miodzie

Ewelina
Obiad
25.09.2014 9:46
Kurczak pieczony w miodzie

Przepis

Słodko ostre mięsko z ziarenkami sezamu i chrupiącą skórką. Zamiast ostrej papryki w proszku można dodać posiekaną świeżą papryczkę chili. Ja raczej nie przepadam za ostrościami, ale to kwestia gustu.

SKŁADNIKI:

4 ćwiartki z kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi dla córki

sól

MARYNATA:

4 łyżki sezamu

3 łyżki płynnego miodu lipowego

3 łyżki oleju rzepakowego

sok z połowy cytryny

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

WYKONANIE:

Kurczaka opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo zamykanym pojemniku.

W miseczce roztrzepałam wszystkie składniki marynaty, zalałam mięso pilnując, żeby każdy kawałek był dobrze nią otoczony.

Pojemnik zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.

Piekłam 40 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20 minut.