Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

Małgorzata
Obiad
01.11.2015 18:07
Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

Składniki

8 pałek z kurczaka

350 ml coca coli

1/4 szklanki jasnego sosu sojowego

1 czerwona papryczka chili

3 ząbki czosnku

3 plasterki imbiru

2 łyżki syropu klonowego *

3 łyżki zimnej wody

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

2 łyżki sezamu

Przepis

Papryczkę chili myjemy i drobno siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a imbir kroimy w cienkie paseczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy coca colę i sos sojowy. Układamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, przekręcając co jakiś czas kurczaka. Kurczaka wyjmujemy na talerz. W wodzie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu. Intensywnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem. Do sosu ponownie wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut, przekręcając kurczaka co jakiś czas. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią marynaty. Wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy sezamem.

* można zastąpić miodem