Szynkowe ruloniki w galarecie

Ewelina
Przekąski
30.11.2016 18:49
Szynkowe ruloniki w galarecie

Składniki

szynka konserwowa lub inna ulubiona wędlina

serek śmietankowo-chrzanowy bądź opcjonalnie sam chrzan

ser żółty

marchewka (ugotowana)

czosnek (możemy użyć papryki)

pietruszka

koperek

1 litr bulionu

10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

 Dodatkowo składniki do klarowania

2 białka

2 łyżeczki octu

Przepis

Na plastry szynki nakładamy serek chrzanowy, marchewkę oraz ser żółty. Całość zwijamy i układamy w półmisku, który wyścielony został wcześniej dokładnie folią.

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #1

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #2

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #3 Wyłożenie folii pozwoli nam bez problemu wyciągnąć nasze roladki z naczynia, w których będą zastygały. Można oczywiście ten etap pominąć. Dekorujemy każdą roladkę tworząc kwiaty z marchewki, sera żółtego, czosnku oraz pietruszki i koperku. Jeśli nie chcemy używać czosnku to możemy użyć papryki.

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #4

Klarowanie wywaru:

Do garnka wlewamy jeden litr bulionu, dodajemy ocet oraz białka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Mieszamy cały czas nasz wywar do momentu gdy na jego powierzchni pojawi się biała piana. Usuwamy białą pianę i w ten sposób sprawiamy, że nasz wywar staje się klarowny. Do wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy następnie podostawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #5

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #6

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #7

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #8

Nasze roladki zalewamy już wystudzonym wywarem. Zalewanie naszych roladek dzielimy na dwa etapy. Nasze roladki wstawiamy do lodówki, aż całkowicie nie zgęstnieją.

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #9

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #10

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #11

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #12

Zdjęcie Szynkowe ruloniki w galarecie #13