Składniki
szynka konserwowa lub inna ulubiona wędlina
serek śmietankowo-chrzanowy bądź opcjonalnie sam chrzan
ser żółty
marchewka (ugotowana)
czosnek (możemy użyć papryki)
pietruszka
koperek
1 litr bulionu
10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru
Dodatkowo składniki do klarowania
2 białka
2 łyżeczki octu
Przepis
Na plastry szynki nakładamy serek chrzanowy, marchewkę oraz ser żółty. Całość zwijamy i układamy w półmisku, który wyścielony został wcześniej dokładnie folią.
Wyłożenie folii pozwoli nam bez problemu wyciągnąć nasze roladki z naczynia, w których będą zastygały. Można oczywiście ten etap pominąć. Dekorujemy każdą roladkę tworząc kwiaty z marchewki, sera żółtego, czosnku oraz pietruszki i koperku. Jeśli nie chcemy używać czosnku to możemy użyć papryki.
Klarowanie wywaru:
Do garnka wlewamy jeden litr bulionu, dodajemy ocet oraz białka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Mieszamy cały czas nasz wywar do momentu gdy na jego powierzchni pojawi się biała piana. Usuwamy białą pianę i w ten sposób sprawiamy, że nasz wywar staje się klarowny. Do wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy następnie podostawiamy do wystudzenia.
Nasze roladki zalewamy już wystudzonym wywarem. Zalewanie naszych roladek dzielimy na dwa etapy. Nasze roladki wstawiamy do lodówki, aż całkowicie nie zgęstnieją.