Do masy jajecznej wmiksuj przygotowany szpinak, następnie na małych obrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia przygowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Nie przetrzymuj bez potrzeby za długo w piekarniku, ponieważ przesuszona rolada popęka przy zwijaniu po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę ułóż na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdejmij papier. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie dodaj resztę jajka z cukrem ubij na jasny puch. śmietanę kremówkę ubij na sztywno jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewaj cienką strużką ostudzoną żelatynę. 4 jajka200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)1/2 szklanki ksylitolu/cukru250 g mrożonego szpinaku100-120 ml oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia300 g jogurtu greckiego200 ml śmietany kremówki3 płatki żelatyny3 łyżki ksylitolu/cukrutruskawkicukier puder/zmielony ksylitolWykonanie: Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Krem jest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem górę rolady posmaruj pozostałym kremem i udekoruj truskawkami SMACZNEGO! W małym garnuszku zagotuj kilka łyżek wody i dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny, zamieszaj do rozpuszczenia.