- Czas gotowania: 70 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
500 gram mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła
200 gram cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50 ml rumu
200 gram mieszanki skórek kandyzowanych
200 gram rodzynek
200 gram dowolnych bakalii
Dodatkowo:
tabliczka białej czekolady
Przepis
Do dużej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, sody oczyszczonejoraz proszku do pieczenia.
W osobnym naczyniu miksujemy masło, cukier oraz stopniowo dodajemy jajka oraz pod sam koniec aromat śmietankowy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przygotowaną mąkę, mleko oraz niewielką ilość rumu. Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą dodajemy kandyzowane skórki, rodzynki oraz dowolne bakalie. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę keksówkę i pieczemy w 170 stopniach przez około 70 minut.
Ciasto po upieczeniu dodatkowo możemy polać roztopioną białą czekoladą.
I gotowe!
Jest to idealne ciasto na świąteczny stół.