Rolada z szynki

Ewelina
Przekąski
19.05.2015 11:38
Rolada z szynki

Składniki

9 plastrów szynki wieprzowej

2 ogórki kiszony

4 pieczarki marynowane

2 plastry papryki marynowanej

200g serka naturalnego homogenizowanego

2 łyżki majonezu

1 łyżka żelatyny + pół łyżeczki

przyprawy: sól, pieprz

łyżka posiekanego koperku

Przepis

Łyżkę żelatyny zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia.

Pieczarki, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Serek mieszamy z majonezem i warzywami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy koperek. Żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Lekko ciepłą żelatynę wlewamy do masy serowo - warzywnej, mieszamy. Masę wkładamy do lekkiego stężenia do lodówki.

Szynkę układamy na folii aluminiowej tak, by powstał Nam prostokąt (u mnie był to kwadrat 3 plastry szerokości na 3 plastry długości). Plastry muszą zachodzić na siebie. Pozostałe pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżce wody, po napęcznieniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatyną smarujemy miejsca gdzie plastry szynki zachodzą na siebie, by się skleiły i nie rozchodziły przy zwijaniu.

Gdy masa serowa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na szynce. Szynkę zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną