Składniki
9 plastrów szynki wieprzowej
2 ogórki kiszony
4 pieczarki marynowane
2 plastry papryki marynowanej
200g serka naturalnego homogenizowanego
2 łyżki majonezu
1 łyżka żelatyny + pół łyżeczki
przyprawy: sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku
Przepis
Łyżkę żelatyny zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia.
Pieczarki, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Serek mieszamy z majonezem i warzywami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy koperek. Żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Lekko ciepłą żelatynę wlewamy do masy serowo - warzywnej, mieszamy. Masę wkładamy do lekkiego stężenia do lodówki.
Szynkę układamy na folii aluminiowej tak, by powstał Nam prostokąt (u mnie był to kwadrat 3 plastry szerokości na 3 plastry długości). Plastry muszą zachodzić na siebie. Pozostałe pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżce wody, po napęcznieniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatyną smarujemy miejsca gdzie plastry szynki zachodzą na siebie, by się skleiły i nie rozchodziły przy zwijaniu.
Gdy masa serowa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na szynce. Szynkę zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!