Ciasto marchewkowe z orzechami

Ann
Ciasta
15.11.2016 12:59
Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka oleju 
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru 
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 100 g orzechów włoskich 

Przepis

Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego ;)