Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 4 duże marchewki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Przepis
Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego ;)