Herbata po brytyjsku czy zwykła, tradycyjna bawarka?

Katarzyna
Śniadania
15.11.2016 11:38
Herbata po brytyjsku czy zwykła, tradycyjna bawarka?

Na początku parzono słabą zieloną herbatę, podawaną ze śmietanką, z czasem wprowadzono jednak mocną, czarną herbatę, nasączaną arakiem z cytryną z dodatkiem śmietanki. Współcześnie w Polsce bawarka to określenie na herbatę z mlekiem, parzoną na sposób angielski. Cały proces przygotowania jest ściśle kontrolowany: począwszy od temperatury wody, od wyparzenia i wysuszenia czajniczka, następnie parzenia herbatki, odpowiednich proporcji wody i mleka itd... 3. Dolewamy herbatę do mleka (ponoć odwrotna kolejność jest przez Anglików uważana za ignorancję).Jestem chyba angielską ignorantką, ponieważ nie mogę się przekonać do tej kolejności: mleko, herbata. Dzisiaj w Polsce obowiązuje przepis, który zaleca szklankę zagrzanego mleka zmieszać z połową szklanki mocnego naparu czarnej herbaty. Wystarczy wejść na stronę http://www.tettea.com/survey-results / , wypełnić ankietę dotyczącą Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe. Dziś jednak wiemy, herbata z mlekiem nie ma właściwości wspomagających laktację. Kontynuując rozważania na temat herbat zapraszam do wzięcia udziału w konkursie TET. Anglicy piją herbatę z mlekiem lub śmietanką. Mimo to zachęcam do trzymania się oryginalnej receptury (prawdziwi smakosze herbaty ponoć wyczuwają zdecydowaną różnicę w smaku) Ja robię na odwrót: czyli najpierw herbata, później mleko :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/11/herbata-po-brytyjsku-czy-zwyka.html