Składniki
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 szklanka oleju
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki startej marchewki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
100 g kremowego śmietankowego serka
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
Przepis
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty).
Powoli dolewać olej.
Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika.
Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto i piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem.
Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce.
Smacznego!