Ciasto marchewkowe

Sara
Ciasta
27.03.2015 11:54
Ciasto marchewkowe

Składniki

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 szklanka oleju

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka przyprawy do piekarnika

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki startej marchewki

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

100 g kremowego śmietankowego serka

2 łyżki masła

4 łyżki miodu

Przepis

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty).

Powoli dolewać olej.

Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika.

Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać ciasto i piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem.

Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego!