Ciasto marchewkowe z orzechami

Krzysztof
Przepisy
04.03.2014 19:32
Ciasto marchewkowe z orzechami

Przepis

Składniki na tortownicę 26 - 28 cm:

4 jajka

150 g cukru

2 łyżki kirschu (lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego - soku można dodać więcej,maks. z ½ cytryny jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto)

½ łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)

otarta skórka z 1 cytryny

250 g mielonych orzechów laskowych

250 g marchewki startej na drobnych oczkach

1 szczypta soli

3-4 łyżki maizeny (lub mąki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z cukrem, dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny. Następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do tortownicy - natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec około 50 minut. Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować lukrem.

Lukier:

200 g cukru pudru

sok z cytryny

1 łyżka kirschu

Cukier puder wymieszać z taką ilością soku z cytryny i kirschu, aby otrzymać gładką, dosyć gęstą masę. Polukrować ciasto, a następnie ułożyć dekoracje, u mnie orzechy włoskie.

Smacznego:-)