Przepis
Składniki na tortownicę 26 - 28 cm:
4 jajka
150 g cukru
2 łyżki kirschu (lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego - soku można dodać więcej,maks. z ½ cytryny jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto)
½ łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)
otarta skórka z 1 cytryny
250 g mielonych orzechów laskowych
250 g marchewki startej na drobnych oczkach
1 szczypta soli
3-4 łyżki maizeny (lub mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem, dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny. Następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do tortownicy - natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec około 50 minut. Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować lukrem.
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z cytryny
1 łyżka kirschu
Cukier puder wymieszać z taką ilością soku z cytryny i kirschu, aby otrzymać gładką, dosyć gęstą masę. Polukrować ciasto, a następnie ułożyć dekoracje, u mnie orzechy włoskie.
Smacznego:-)