Ciasto marchewkowe z serkiem i orzechami

Karolina
Ciasta
25.01.2016 20:03
Ciasto marchewkowe z serkiem i orzechami
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej)

3 jajka zerówki (w temp. pokojowej)

1/2 szkl. roztopionego oleju kokosowego

1/2 szkl. jogurtu greckiego*

1/4 szkl. mleka

2 szkl. startej marchewki (ok. 3 średnie marchewki)

1/2 szkl. cukru trzcinowego

15 drobno posiekanych daktyli

1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przepis

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Przygotuj składniki: posiekaj orzechy, daktyle, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową.

W oddzielnej misce, za pomocą miksera, ubijaj przez 1-2 min. jajka z cukrem. Dodaj jogurt, mleko i roztopiony (wystudzony) olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.

Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj. Dodaj startą marchewkę, daktyle i orzechy włoskie. Jeszcze raz wymieszaj wszystko do połączenia składników (nie dłużej).

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz 35-40 min. do suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia.

Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Polewa: wymieszaj ze sobą oba rodzaje serka i syrop klonowy.

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je wzdłuż na dwie połowy. Serek podziel na dwie części: jedną wykorzystaj do posmarowania spodu ciasta, a drugą udekoruj wierzch. Posyp kawałkami orzechów włoskich.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną