Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki z marchewki – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami – racuchy z borówkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków SKŁADNIKI: – 500 g ugotowanych ziemniaków – 1 jajko rozmiar L – 150 g mąki pszennej + do podsypania – 15-20 suszonych pomidorów – 1,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka pieprzu – olej do smażenia – oliwa – świeże liście szpinaku (spora garść na 1 porcję) – ząbki czosnku (1 ząbek na 1 porcję) – odrobina gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki po ugotowaniu należy zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie zgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków, a najlepiej specjalnej zgniatarki do pure. Za pomocą noża podzielcie ciasto na porcje a z tych zróbcie placuszki o grubości ok 1 cm. Nam przypadło zrobienie placków z ugotowanych już ziemniaków z dodatkiem suszonych pomidorów. Tym razem zrobiłam je w domu z dodatkiem szpinaku z czosnkiem. Przyznam że to fantastyczne danie, pozwalające na wykorzystanie nie zjedzonych ziemniaków z obiadu. Tak przygotowane placki smażcie na oleju do zrumienienia z obu stron. Ziemniaki należy przestudzić zanim dodacie pozostałe składniki – jajo, mąkę, drobno pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Tym razem miałam okazję spróbować nie tylko jednego, ale kilku dań pochodzących z Kuchni Polskiej wg Karola Okrasy wydanej przez Lidl Polska.