Ciasto marchewkowe z orzechami

Ewelina
Ciasta
09.11.2015 10:47
Ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki

2 szklanki startej marchewki,

3 jajka,

1 i 1/4 szklanki mąki,

1/2 szklanki oleju,

3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe,

1/2 szklanki startych orzechów włoskich,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przepis

Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.