Składniki
2 szklanki startej marchewki,
3 jajka,
1 i 1/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki oleju,
3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe,
1/2 szklanki startych orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przepis
Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.