Niestety kupne do najzdrowszych nie należą, w ich składzie prawie zawsze na pierwszym miejscu widnieje cukier (albo syrop glukozowo-fruktuzowy), zawierają utwardzone tłuszcze roślinne i nie dostarczają przy tym nic wartościowego. Dlatego, jeśli zależy nam na zdrowiu maluchów, najlepiej będzie przygotować je samemu w domu: z pełnowartościowych składników, z minimalną ilością cukru. Większość przepisów jest moja, kilka pochodzi z świetnego bloga poświęconego przede wszystkim jedzeniu dla dzieci cookingforemily.pl, a część zapożyczona jest z innych miejsc. Poza tym wszelkie granole, owsianki, ryże na mleku. 5. Owoce Owoce najlepiej podawać po prostu w całości lub kawałkach, ale czasem można spróbować czegoś innego: 6. Na początek muffinki i ciasta na bazie płatków owsianych, orzechów, z owocami i warzywami. A jeśli brakuje pomysłów, z pomocą przychodzi poniższa lista na zdrowe przekąski dla dzieci! Uwaga: dzieci własnych nie posiadam, ale wiem, że dzieciom koleżanek wiele z moich przepisów bardzo zasmakowało. Na przykład bananowe na bazie płatków owsianych.