Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować słynne guacamole, czyli pastę z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku, pomidorów, papryki, kolendry i przypraw, świetnie nadaje się do zdrowych deserów. Udało się, po kilku chwilach znalazłam syrop klonowy, popularny w amerykańskich programach kulinarnych, pochodzący z Kanady, cechujący się klasą A, o delikatnym, klonowym smaku i złoto bursztynowym kolorze. Tym razem zastąpiłam ją wyjątkowym, markowym kakao bez cukru w proszku Alce Nero Fair Trade Bio 75 g, pochodzącym z Peru, idealne właśnie do deserów czekoladowych takich jak ten, na który miałam ochotę. Robiąc już po raz kolejny zakupy mam gwarancję, że produkty są zdrowe, naturalne i ekologiczne, nie muszę więc tracić czasu na dogłębną analizę, bo wszystko jest opisane jak trzeba. Już na samym początku zrezygnowałam z tradycyjnej, sklepowej, niezdrowej i często złej w smaku czekolady. Nie są one jednak dostępne przez cały rok w Polsce, bo najlepszy czas na owoce to lato, ale nic straconego. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Delikatne, tłuste w smaku, bogate w sole mineralne i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Po przekrojeniu i usunięciu pestki można nadziewać i podać jako przystawkę lub wydrążyć miąższ i przygotować zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami. Nie zapomniałam o dodatku, który sprawi, że deser będzie słodki w smaku. To właśnie chęć przygotowania słodkiego, czekoladowego i zdrowego, jesiennego deseru sprawiła, że podczas kolejnych zakupów nawybrałam najlepszej jakości produkty do mojego słodkiego przepisu. Miałam jednak na uwadze to, że musi być to zdrowszy zamiennik tradycyjnego produktu, jakim jest cukier. Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Wystarczy jednak odrobina wiedzy i wyobraźni, a popularny, niezdrowy i kaloryczny deser, przygotujemy w zdrowszej wersji.