Składniki
500 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 ml mleka
szczypta soli
Przepis
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Masło można posiekać dla ułatwienia nożem. Do dwóch roztrzepanych jajek dolewamy mleko a następnie stopniowo dodajemy do mąki.
Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rodzynki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Na stolnicy opruszoej mąką rozwałkowujemy nasze ciasto.
Następnie przy użyciu blaszanej foremki wycinamy nasze ciasteczka.
Ciasteczka wykładamy na blachę posmarowaną masłem oraz wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 220 stopni.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub masłem.
Smacznego