Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe

Ewelina
Ciasta
07.11.2016 11:00
Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe

Składniki

500 g mąki

100 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g drobnego cukru

2 duże jajka

200 ml mleka

szczypta soli

Przepis

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #1

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #2

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #3

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Masło można posiekać dla ułatwienia nożem. Do dwóch roztrzepanych jajek dolewamy mleko a następnie stopniowo dodajemy do mąki.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #4

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #5

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #6 Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rodzynki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #7

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #8 Na stolnicy opruszoej mąką rozwałkowujemy nasze ciasto.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #9

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #10 Następnie przy użyciu blaszanej foremki wycinamy nasze ciasteczka.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #11Ciasteczka wykładamy na blachę posmarowaną masłem oraz wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 220 stopni.

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #12 Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub masłem.Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #13

Zdjęcie Bułeczki Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe #14

Smacznego