mus jabłkowy bez cukru i kilka słów o janginizowaniu

Zielony Środek
Przetwory
23.01.2017 11:44
mus jabłkowy bez cukru i kilka słów o janginizowaniu

5.0 from 1 reviews mus jabłkowy bez cukru Drukuj na ok 2 słoiki 300 ml Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 1,5 kg słodkich jabłkek (na 1 blachę)* duża szczypta soli Przygotowanie Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wykroić pestki. Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w słoiki. Dzisiejszy mus jabłkowy nie jest przygotowany tradycyjną metodą janginizacji, ale zainspirowana nią dodałam trochę soli na etapie pasteryzacji. Ponieważ jabłka są pieczone ze skórkami, w musie jest pektyna i dzięki temu jest on gęstszy i bardziej kremowy. A jest to mus nie byle jaki, bo z pieczonych jabłek, do tego bez cukru! Dlatego według mnie to właśnie teraz jest najlepsza pora, żeby zrobić mus jabłkowy! przejdź prosto do przepisu Nic innego jak duszenie owoców z dodatkiem soli, w celu wydobycia z nich słodyczy. Dodatkowo jest zimno i każdy pewnie chętnie by się trochę ogrzał. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce, albo w ciemnym, chłodnym miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/mus-jablkowy-bez-cukru-przepis/