kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Zielony Środek
Obiad
04.05.2017 10:06
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Więc miej to uwadze, jeśli robisz podobne po raz pierwszy. kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny Drukuj na 2-3 porcje Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) ¾ szklanki ryżu do risotto 250 g szparagów * mała cebula lub 2 szalotki pół szklanki wina (białego wytrawnego, a może być też prosecco) 600 ml delikatnego bulionu (może być rozrobiony wodą) A poważnie to wiadomo, że chodzi o te śliczne zielone roślinki, które są super zdrowe, o czym pisałam przy okazji tej sałatki i dzięki którym wiosna pachnie zupełnie inaczej. przejdź prosto do przepisu Jest to jedno z tych dań, z którego prawie nigdy nic nie zostaje na następny dzień 🙁 Wczoraj jedliśmy z rybą, więc byłam pewna, że dziś czeka mnie dojadanie resztek, a jedyne co mi zostało, to wylizanie garnka. Jeśli mają być podsmażone, wystarczy je wrzucić na gorącą patelnię (albo do garnka w którym będziemy robić risotto) z łyżką masła i smażyć kilka minut. Jeśli szparagi są dodawane surowe: na 5 minut przed końcem (chwilę przed dodaniem ostatniej chochli bulionu) dodać łodygi, a minutę później główki szparagów. Jeśli szparagi dodawane są podsmażone, dodać je na samym końcu, dosłownie na minutę. Dodać parmezan, a żeby risotto było jeszcze bardziej kremowe, można dodać 1-2 łyżki mascarpone. starta skórka z cytryny, ok. pół łyżeczki ½ szklanki startego parmezanu, plus więcej do podania opcjonalnie: 1 - 2 łyżki mascarpone natka pietruszki Dodać chochlę bulionu, gotować często mieszając, a gdy cały płyn wyparuje/się wchłonie, dodawać kolejne chochle, aż do wykorzystania całego bulionu. Do risotto dodajemy je surowe, lub podsmażone na maśle. I uwaga na koniec: lubię risotto dość al dente, porównując do innych przepisów, używam zdecydowanie mniej płynu. Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Risotto ze szparagami, jak każde inne, wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Podstawą jednak będzie dobry bulion (wywar) i trochę cierpliwości, bo risotto lubi być często mieszane. Uwagi Szparagi można dodać surowe lub podsmażone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/kremowe-risotto-ze-szparagami-dodatkiem-skorki-cytryny/