Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podczas wczasów w Bułgarii wylądowaliśmy w restauracji meksykańskiej - chili oraz fajitas (przepis na fajitas już niebawem) tak nam zasmakowało, że postanowiłam zaserwować coś takiego również w domu. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Chili con carne Dziś serwuję na obiad Chili con carne, typowe danie kuchni tex-mex, czyli połączenia smaków teksańskich i meksykańskich. Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut.