Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką

Iza
Desery
07.11.2016 12:55
Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką

deser jabłkowy z kruszonką| |Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką| |Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką| |Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką| Pyszny, jesienny deser jabłkowy z kruszonką, z dodatkiem bitej śmietany. |Ancymon - deser jabłkowy z kruszonką| Jak zrobić ancymon - pyszny jesienny deser jabłkowy z kruszonką i bitą śmietana? Składniki: - 1 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 2 łyżki cynamonu Kruszonka: - 50 g miękkiego masła - 50 g cukru dark muscovado - 50 g maki pełnoziarnistej np.: orkiszowej - 50 g mielonych orzechów włoskich (lub innych) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut na złoto - brązowy kolor (u mnie na życzenie chłopaków kruszonka bardziej spieczona). Kruszonkę można piec jednocześnie z jabłkami należy wówczas włączyć funkcję termoobiegu. Mocno schłodzoną śmietanę 30%, ubić na sztywna pianę. Jabłka wymieszać z cukrem (można go pominąć) i z cynamonem. Dodatkowo: - 200 ml śmietany kremówki 30% (lub jogurt grecki) Jabłka umyć, obrać i pokroić w większą kostkę około 1 cm. Łatwo go zrobić w każdej chwili w domu, zwłaszcza, że jabłka zawsze mam pod ręką. Przyznam, że takie jabłka z piekarnika są rewelacyjne nawet bez dodatków. Jak to w kuchni bywa, jabłka możecie dosłodzić wg uznania i dodać większą lub mniejszą ilość cynamonu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/11/ancymon-deser-jabkowy-z-kruszonka.html