Babka dwukolorowa

Krzysztof
Przepisy
20.01.2014 15:05
Babka dwukolorowa

Przepis

Składniki:

5 jaj

20 dag masła

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.