Cukrowa babka

Krzysztof
Przepisy
04.05.2014 20:00
Cukrowa babka

Przepis

Składniki:

250g margaryny (miękkiej)

1 szkl. cukru

4 jajka

1 duża cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)

2 szkl mąki pszennej

15g (ok. 1,5 kopiatej łyżeczki) proszku do pieczenia

cukier puder do oprószenia lub lukier do polania

Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie kolejno wbijać jajka i utrzeć wszystko bardzo dokładnie na gładką masę (ja robię to malakserem). Dodać połowę mąki i nie przerywając miksowania dodać pozostałą jej część wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zmiksować raz jeszcze bardzo dokładnie.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną podłużnej blaszki (30x12). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180-190 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzić na kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym (cukier puder+sok z cytryny). Smacznego :)

źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/