Przepis
Spodziewałam się, że ciasto z orzechami i kajmakiem wyjdzie smaczne, ale przerosło ono moje oczekiwania :) Przełożone jest masą budyniową, ale nie taką zwykłą- ma ciekawy smak, lekko kajmakowy, może trochę mleczny... bajka! Do tego powalił mnie zapach pieczącego się ciasta... Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, żeby poleżało przez noc i zmiękło- zawiera miód, więc pierwszego dnia jest dość twarde. Warto zrobić! Tu znalazłam przepis.
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
150 g masła/ margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
KREM:
1 litr mleka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
200 g masła/ margaryny
4 łyżki kajmaku (z puszki 400-500 g)
DODATKOWO:
pozostały kajmak
ok. 20 dag orzechów (np włoskich)
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Połowę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 190°C. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Z 1 l mleka odlać szklankę i wymieszać z mąkami. Pozostałe 750 ml zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami stale mieszając. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Orzechy posiekać, prażyć przez kilka minut na suchej patelni.
Wystudzony budyń utrzeć z masłem i kajmakiem na jednolitą masę.
Na jeden z placków wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać uprażonymi orzechami.
SMACZNEGO!