Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 50 g świeżych drożdży *
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
Pozostałe składniki
- 500 g mąki tortowej
- 125 ml ciepłego mleka
- 125 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka M
- 1 żółtko
- 70 g rodzynek
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z ½ cytryny
Lukier
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przepis
Zaczyn drożdżowy
- Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Ciasto właściwe
- Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
- Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.
Lukier
- Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
- * suchych drożdży
Notes
- - wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
- - ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca
- - wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze
- - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu