Chrupiące kotleciki na patyku

Ewelina
Przekąski
23.10.2014 10:28
Chrupiące kotleciki na patyku

Przepis

Dzisiejszy obiad przypadł do gustu najmłodszemu w rodzinie,a za razem też najwyższemu :)Aczkolwiek wszyscy się zajadaliśmy.Przekonałam wszystkich,że domowy fast food też może być zdrowy i smaczny.Cudownie chrupiące i odchudzone kotleciki są banalnie proste w przygotowaniu.Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezach.

Chrupiące kotleciki curry na patyku

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

4 ząbki czosnku

2-3 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 żółtko

3-4 łyżki bulionu drobiowego

1-2 łyżki otrębów mielonych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 szklanka płatków kukurydzianych

pieprz

sól

Dodatkowo:

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy.Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa.Dodajemy żółtko,przeciśnięty przez praskę czosnek,płatki owsiane,bulion oraz natkę pietruszki.Przyprawiamy curry,papryką,solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem.Mięso dzielimy na około 10 porcji.Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt.Otaczamy w płatkach kukurydzianych,wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190’C.Podajemy z frytkami,surówką i ulubionym sosem.

Inspiracja: Poezja smaku