Przepis
Dzisiejszy obiad przypadł do gustu najmłodszemu w rodzinie,a za razem też najwyższemu :)Aczkolwiek wszyscy się zajadaliśmy.Przekonałam wszystkich,że domowy fast food też może być zdrowy i smaczny.Cudownie chrupiące i odchudzone kotleciki są banalnie proste w przygotowaniu.Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na imprezach.
Chrupiące kotleciki curry na patyku
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
3-4 łyżki bulionu drobiowego
1-2 łyżki otrębów mielonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka płatków kukurydzianych
pieprz
sól
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy.Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa.Dodajemy żółtko,przeciśnięty przez praskę czosnek,płatki owsiane,bulion oraz natkę pietruszki.Przyprawiamy curry,papryką,solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem.Mięso dzielimy na około 10 porcji.Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt.Otaczamy w płatkach kukurydzianych,wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190’C.Podajemy z frytkami,surówką i ulubionym sosem.
Inspiracja: Poezja smaku