Przepis
250 gramów miękkiego masła
5 jaj (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
1 łyżka kakao
0,5 szklanki maku
polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać żółtka, olejek waniliowy lub ekstrakt, ocet i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej mak.
Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z makiem.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.