kolorowa babka

Krzysztof
Przepisy
25.11.2014 7:37
kolorowa babka

Przepis

250 gramów miękkiego masła

5 jaj (białka i żółtka osobno)

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek oleju

1 łyżeczka octu

1 łyżka kakao

0,5 szklanki maku

polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać żółtka, olejek waniliowy lub ekstrakt, ocet i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.

Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej mak.

Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z makiem.

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.