Wielkanocna babka

Krzysztof
Przepisy
15.04.2014 18:39
Wielkanocna babka

Przepis

Makowa babka przekładana kremem

Składniki

Ciasto:

125 g mąki pszennej

125 g mąki ziemniaczanej

150 g maku

250 g cukru

200 g masła

80 ml mleka

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karmelowy:

1 opakowanie śmietany 36%

250 g gęstego serka śmietankowego

½ puszki masy krówkowej

Krem waniliowy:

1 opakowanie śmietany 36%

250 g gęstego serka śmietankowego

½ szklanki cukru

2 opakowania cukru waniliowego

Krem czekoladowy:

1 opakowanie śmietany 36%

250 g gęstego serka śmietankowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polecamy: Wielkanocna babka biszkoptowa - przepis

Przygotowanie

Ciasto:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mleko i mak. Dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej, wedle uznania, makiem lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy, przekrawamy na 3 części i każdą z nich smarujemy jednym z przygotowanych kremów. Łączymy w całość i ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.

Kremy:

Dokładnie łączymy, ubijając ze sobą, w osobnych miseczkach wszystkie składniki poszczególnych kremów, pamiętając, w przypadku kremu czekoladowego, o rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej. Schładzamy a następnie smarujemy wystudzone części ciasta.

Źródło: http://kuchnia-polska.wieszjak.polki.pl/wielkanoc/316721,Makowa-babka-wielkanocna-z-kremem-przepis.html