Składniki
Składniki:
500 g mięso mielone z szynki
makaron u mnie penne
pomidorki koktajlowe
papryka czerwona
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 marchewki
kolendra
suszone pomidory z bazylia i czosnkiem
papryka wędzona
starta mozzarella
masło klarowne
Przepis
Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną. Dodałam pomidory z puszki i chwilę podsmażyłam. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam ugotowany makaron, wymieszałam drewnianą łyżką. Pomidorki poprzekrawałam na pół, powkładałam do zapiekanki. Całość lekko posypałam startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 30 minut.