Zapiekanka z mięsem mielonym

Ewelina
Zapiekanki
23.03.2015 9:10
Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki

Składniki:

500 g mięso mielone z szynki

makaron u mnie penne

pomidorki koktajlowe

papryka czerwona

cebula czerwona

2 ząbki czosnku

2 marchewki

kolendra

suszone pomidory z bazylia i czosnkiem

papryka wędzona

starta mozzarella

masło klarowne

Przepis

Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną. Dodałam pomidory z puszki i chwilę podsmażyłam. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam ugotowany makaron, wymieszałam drewnianą łyżką. Pomidorki poprzekrawałam na pół, powkładałam do zapiekanki. Całość lekko posypałam startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 30 minut.