Składniki
Składniki :
• 2 łyżeczki mielonej kawy
• 2 opakowania biszkoptów (około 700 g.)
• 6 żółtek
• 200 g. cukru
• 500 ml. śmietany 30 %
• 300 g. serka mascarpone
• 50 g. kakao
• 50 ml. likieru amaretto
Przepis
Sposób przygotowania :
• Przygotowujemy garnek z wodą gdzie nad kąpielą wodną będziemy robili krem z żółtek
• Do metalowej miski wrzucamy nasz cukier oraz żółtka, a następnie kładziemy nad parą wodną i energicznie mieszamy do czasu aż krem będzie miał konsystencję budyniu (musicie uważać aby nie zrobiła się po prostu jajecznica)
• Kawę zaparzamy i odcedzamy z fusów, a następnie mieszamy razem z likierem amaretto.
• Ubijamy śmietanę na sztywno
• Gotowy krem z żółtek i cukru mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie po trochu dodajemy bitej śmietany.
• Delikatnie namaczamy biszkopty w kawie i układamy na spodzie blachy.
• Następnie do blachy nakładamy krem i znowu biszkopty.
Tak przygotowane tiramisu powinno mieć przynajmniej 4 warstwy.
Na górę sypiemy kakao i wkładamy do lodówki na przynajmniej dobę.