Tiramisu (oryginalny włoski przepis)

Desery
15.07.2016 15:50
Tiramisu (oryginalny włoski przepis)

Składniki

Składniki :

• 2 łyżeczki mielonej kawy

• 2 opakowania biszkoptów (około 700 g.)

• 6 żółtek

• 200 g. cukru

• 500 ml. śmietany 30 %

• 300 g. serka mascarpone

• 50 g. kakao

• 50 ml. likieru amaretto

Przepis

Sposób przygotowania :

• Przygotowujemy garnek z wodą gdzie nad kąpielą wodną będziemy robili krem z żółtek

• Do metalowej miski wrzucamy nasz cukier oraz żółtka, a następnie kładziemy nad parą wodną i energicznie mieszamy do czasu aż krem będzie miał konsystencję budyniu (musicie uważać aby nie zrobiła się po prostu jajecznica)

• Kawę zaparzamy i odcedzamy z fusów, a następnie mieszamy razem z likierem amaretto.

• Ubijamy śmietanę na sztywno

• Gotowy krem z żółtek i cukru mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie po trochu dodajemy bitej śmietany.

• Delikatnie namaczamy biszkopty w kawie i układamy na spodzie blachy.

• Następnie do blachy nakładamy krem i znowu biszkopty.

Tak przygotowane tiramisu powinno mieć przynajmniej 4 warstwy.

Na górę sypiemy kakao i wkładamy do lodówki na przynajmniej dobę.