Sernik tiramisu

Łukasz
Ciasta
14.03.2016 19:52
Sernik tiramisu
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Składniki na spód:

• 160 gram pokruszonych herbatników • 30 gram roztopionego masła

Masa serowa:

• 500 gram sera sernikowego w wiaderku • 250 ml śmietany 36%

• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 3 jajka

• 3/4 szklanki cukru • 2 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki mąki pszennej

Krem z mascarpone:

• 150 gram serka mascarpone • 400 ml śmietany 36%

• 3 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki cukru pudru

Przepis

Sposób przygotowania:

• Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło, wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

• Śmietanę z masy serowej podgrzewamy w rondelku wraz z kawą i cukrem.

• Do miski z serem, jajkami, amaretto i mąką dodajemy podgrzaną i ostudzoną wcześniej śmietanę z kawą i cukrem.

• Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

• Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

• Gdy masa serowa będzie już konsystencji stałej, a w dodatku będzie już zimna, można zabrać się do przygotowania kremu z mascarpone.

• Wszystkie składniki przekładamy do miski, a następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na górę naszego ciasta.

• Wkładamy do lodówki, aby wszystkie składniki dostatecznie stężały.