Składniki
- 6 żółtek
- 100 gram cukru + 60 gram cukru
- 500 gram serka mascarpone
- białko z 3 jajek
- 60 mililitrów wina Marsala (opcjonalnie możemy użyć amaretto bądź likier
- Kahlua)
- 280 mililitrów mocnej kawy
- 200 gram biszkoptów
Przepis
Żółtka miksujemy z cukrem. Gdy już nasza masa będzie puszysta stopniowo dodajemy serek mascarpone (cały czas miksując).
Masę odkładamy i przystępujemy do kolejnego kroku, którym jest ubicie białka. Białko miksujemy oraz dodajemy do niego stopniowo cukier.
Obie masy łączymy ze sobą delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
W międzyczasie przygotowujemy mocną kawę, do której dodajemy 60 mililitrów wina. Biszkopty kolejno maczamy w wywarze kawowym a następnie wykładamy na dnie naczynia w którym przygotowujemy nasz deser.
Na nasze biszkopty wykładamy połowę masy. Powtarzamy warstwę z nasączonych biszkoptów oraz wykładamy drugą połowę masy.
Całość posypujemy kakao oraz startą czekoladą. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe.