Tiramisu - włoski deser

Ewelina
Desery
27.12.2016 17:25
Tiramisu - włoski deser

Składniki

  • 6 żółtek
  • 100 gram cukru + 60 gram cukru
  • 500 gram serka mascarpone
  • białko z 3 jajek
  • 60 mililitrów wina Marsala (opcjonalnie możemy użyć amaretto bądź likier
  • Kahlua)
  • 280 mililitrów mocnej kawy
  • 200 gram biszkoptów

Przepis

Żółtka miksujemy z cukrem. Gdy już nasza masa będzie puszysta stopniowo dodajemy serek mascarpone (cały czas miksując).

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #1

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #2

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #3 Masę odkładamy i przystępujemy do kolejnego kroku, którym jest ubicie białka. Białko miksujemy oraz dodajemy do niego stopniowo cukier.

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #4

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #5 Obie masy łączymy ze sobą delikatnie mieszając za pomocą łyżki.

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #6

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #7 W międzyczasie przygotowujemy mocną kawę, do której dodajemy 60 mililitrów wina. Biszkopty kolejno maczamy w wywarze kawowym a następnie wykładamy na dnie naczynia w którym przygotowujemy nasz deser.

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #8

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #9 Na nasze biszkopty wykładamy połowę masy. Powtarzamy warstwę z nasączonych biszkoptów oraz wykładamy drugą połowę masy.

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #10

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #11 Całość posypujemy kakao oraz startą czekoladą. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe.

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #12

Zdjęcie Tiramisu - włoski deser #13