Dżem porzeczkowo-jabłkowy

kardamonovy
Przetwory
15.07.2016 9:48
Dżem porzeczkowo-jabłkowy

Ach! Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg jabłek 700 g cukru (lub więcej) Czarną porzeczkę myjemy i obieramy z łodyżek. Musiałam się w końcu zabrać za opróżnianie zamrażalnika, trzeba było zrobić miejsce na nowe owoce. Na wolnym ogniu gotujemy całość, aż odparuje większość płynu, potrwa to około 2 godzin. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do porzeczek. Gorące porzeczki przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi pokrywkami i odwracamy do góry dnem. Na kolację zafundowałam sobie chałkę z tym ów dżemem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/dzem-porzeczkowo-jablkowy/