Składniki: - 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 2 jaja - 2/3 kostki masła/margaryny - 4 stołowe łyżki masła orzechowego - 1 szklanka wiórków kokosowych Blachę do pieczenia wykładamy papierem. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Dodajemy do masy suche składniki, płatki z mąką i solą, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. W garnku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy.