- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
1 kostka margaryny "Kasia"
3 żółtka
cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przepis
Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia
ucieramy z margaryną.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje
(ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).
Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę
i wysypujemy na nią groch
(groch stanowi obciążenie dla ciasta
i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie).
Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Tartaletki po ostudzeniu napełniamy wcześniej przygotowanym (zgodnie z przepisem na opakowaniu) budyniem waniliowym
i dekorujemy dowolnymi owocami.
Smacznego!