Tarta z owocami

Katarzyna
Ciasta
10.03.2016 8:19
Tarta z owocami

Składniki

ciasto:

300g mąki pszennej krupczatki

50g cukru pudru

szczypta soli

180g masła, mocno schłodzonego

2 żółtka

nadzienie:

4-5 dużych nektarynek

szkl. borówek amerykańskich (lub jagód)

2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)

1 łyżka mąki krupczatki

1 łyżka cukru kryształ

1 łyżka bułki tartej (lub zmielonych migdałów)

Przepis

Zaczynam od mycia owoców a następnie od dokładnego ich wysuszenia, by pozbyć się jakiejkolwiek ilości wody.

Przesiewam mąkę razem z cukrem, dodaję szczyptę soli.

Dodaję pokrojone w kostkę masło, siekam nożem, po czym dodaję żółtka i szybko ugniatam ciasto. Ważne, by było gładkie.

Formuję placek i owijam folią spożywczą, wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Następnie ciasto delikatnie rozwałkuję i przekładam na blachę (średnica 25cm), całość daję do lodówki na ok 20min, by tarta z formą się schłodziły.

W tym czasie nektarynki kroję na plasterki, wkładam do miski razem z borówkami. Dodaję mąkę, cukier, sok i bułkę tartą – dokładnie mieszam całość rękami.

Piekarnik rozgrzewam do 180-200C, góra i dół.

Gdy piekarnik się nagrzewa, na tarcie układam owoce.

Piekę przez ok. 40 min, gdzie 5-10 minut przed końcem przykrywam papierem do pieczenia, by brzegi tarty się nie przypiekły.