Składniki
ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
50g cukru pudru
szczypta soli
180g masła, mocno schłodzonego
2 żółtka
nadzienie:
4-5 dużych nektarynek
szkl. borówek amerykańskich (lub jagód)
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżka bułki tartej (lub zmielonych migdałów)
Przepis
Zaczynam od mycia owoców a następnie od dokładnego ich wysuszenia, by pozbyć się jakiejkolwiek ilości wody.
Przesiewam mąkę razem z cukrem, dodaję szczyptę soli.
Dodaję pokrojone w kostkę masło, siekam nożem, po czym dodaję żółtka i szybko ugniatam ciasto. Ważne, by było gładkie.
Formuję placek i owijam folią spożywczą, wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Następnie ciasto delikatnie rozwałkuję i przekładam na blachę (średnica 25cm), całość daję do lodówki na ok 20min, by tarta z formą się schłodziły.
W tym czasie nektarynki kroję na plasterki, wkładam do miski razem z borówkami. Dodaję mąkę, cukier, sok i bułkę tartą – dokładnie mieszam całość rękami.
Piekarnik rozgrzewam do 180-200C, góra i dół.
Gdy piekarnik się nagrzewa, na tarcie układam owoce.
Piekę przez ok. 40 min, gdzie 5-10 minut przed końcem przykrywam papierem do pieczenia, by brzegi tarty się nie przypiekły.