Przepis
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki porzeczek
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, pekan, migdałów)
90 g masła
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki maślanki (mleka)
Do posypania:
1 łyżka cukru jasnego trzcinowego
łyżeczka cynamonu
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i owoce. W drugim naczyniu utrzeć mało z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, wanilię i całość utrzeć. Mieszając już tylko łyżką dodawać na przemian mąkę z owocami i maślankę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto i posypać mieszanką cukru i cynamonu. W trakcie pieczenia z muffinek może wyciekać sok, dlatego polecam używać papilotek do pieczenia, bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy.
Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :-)