Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy

Małgorzata
Ciasta
25.06.2016 15:12
Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy

Składniki

Spód

120 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych

60 g masła

Masa truskawkowa

400 g twarogu sernikowego

250 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny

6 łyżek wody

Masa czekoladowa

400 g twarogu sernikowego

120 ml śmietanki 30%

120 g czekolady mlecznej

3-4 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny

6 łyżek wody

Dekoracja

100 g truskawek

1 galaretka truskawkowa

Przepis

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa truskawkowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier, ser i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.

Masa czekoladowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowo-czekoladowej. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Dekoracja

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na wierzchu sernika tak, aby zachodziły na siebie pozostawiając wolny środek. Przygotowaną wcześniej galaretkę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.