Składniki
Spód
120 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych
60 g masła
Masa truskawkowa
400 g twarogu sernikowego
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Masa czekoladowa
400 g twarogu sernikowego
120 ml śmietanki 30%
120 g czekolady mlecznej
3-4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Dekoracja
100 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Przepis
Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa truskawkowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier, ser i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.
Masa czekoladowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowo-czekoladowej. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Dekoracja
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na wierzchu sernika tak, aby zachodziły na siebie pozostawiając wolny środek. Przygotowaną wcześniej galaretkę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.