- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
3/4 kostki margaryny
1 szklanka mąki tortowej
1 żółtko
1 paczka budyniu śmietankowego
pół opakowania galaretki (smak według uznania)
mleko
cukier
Przepis
Do miski wsyp mąkę i wrzuć dobrze schłodzoną kostkę margaryny, 3-4 łyżeczki cukru oraz 1 żółtko. Wyrób ciasto, rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim blachę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Upiecz spód w temp. 170′C przez 20 minut.
Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, wylej go na upieczony wcześniej spód do tarty, ułóż owoce i zalej cienką warstwą tężejącej galaretki.* Schłodź w lodówce kilka godzin.
*( Jeśli chodzi o galaretkę to potrzebna nam będzie jej na prawdę niewielka ilość, dlatego najlepiej zrobić ją z połowy porcji albo nawet 1/3. Chodzi tylko o to, aby galaretka „złapała” owoce i zapobiegła ich rozwalaniu się)