Przepis
Skład.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko
400ml mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
100 ml śmietany 18%
50 dag truskawek
Wykonanie.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, masła i jaja zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy je i wykładamy nim wysmarowane masłem foremki. Pieczemy tartaletki w temp. 180C przez około 15-20minut.
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem pół szklanki cukru, według wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Gdy już będzie zimny dodajemy do niego stopniowo śmietanę 18% i cały czas energicznie mieszamy.
Na upieczone i ostudzone tartaletek nakładamy masę budyniową. Na wierzch kładziemy połówki truskawek. Możemy je dodatkowo udekorować listkami mięty, bądź posypać cukrem pudrem.