Tartaletki z truskawkami

Krzysztof
Przepisy
09.07.2014 12:08
Tartaletki z truskawkami

Przepis

Skład.

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka margaryny/masła

1 jajko

400ml mleka

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

100 ml śmietany 18%

50 dag truskawek

Wykonanie.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, masła i jaja zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy je i wykładamy nim wysmarowane masłem foremki. Pieczemy tartaletki w temp. 180C przez około 15-20minut.

Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem pół szklanki cukru, według wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Gdy już będzie zimny dodajemy do niego stopniowo śmietanę 18% i cały czas energicznie mieszamy.

Na upieczone i ostudzone tartaletek nakładamy masę budyniową. Na wierzch kładziemy połówki truskawek. Możemy je dodatkowo udekorować listkami mięty, bądź posypać cukrem pudrem.