Składniki
1 kg sera mielonego w wiaderku
250 serka mascarpone
400 g truskawek
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 galaretki truskawkowe
3/4 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
4 łyżeczki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
Przepis
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.