Sernik na zimno z truskawkami

Małgorzata
Desery
01.06.2016 11:18
Sernik na zimno z truskawkami

Składniki

1 kg sera mielonego w wiaderku

250 serka mascarpone

400 g truskawek

1 opakowanie biszkoptów okrągłych

2 galaretki truskawkowe

3/4 szklanki cukru pudru

1 laska wanilii

4 łyżeczki żelatyny

2 galaretki truskawkowe

Przepis

Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.

Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.