Sernik na zimno z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
27.05.2014 9:10
Sernik na zimno z truskawkami

Przepis

Składniki:

na tarte:

- 100 g margaryny

- 250 g mąki

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 jajko

- 250 g sera ricotta

- 2 galaretki truskawkowe Winiary

- 250 g truskawek

Przygotowanie:

Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.

Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Rada:

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.

Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.